maKcik MaNis

My photo
kuching, sarawak, Malaysia
sudah berumo 21 tahun...asal saya aloq staq maju jaya!ding...skrg study kt unimas n mostly want to say, im juz ordinary gurl who always make mistake..tak suka makeup tp suka men makeup2..hahahaha!saya suka lepak, n sgt suka menghabiskan masa dgn membaca..chill up to read..xsuka jgn baca!byebyebye!

Dec 28, 2011

jom study cara betol!

owh...sbb nak exam aku rasa nak sharing2 benda2 yg mmg kena ambik tawla...ghasa2 kita dah study dgn cara betoii x???btw,masa study week neh bkn lagi masa nak hard core pnya kena study...tp just ulang baca nota2 yg kita wat waktu pembelajaran dlm kelas kan??hehehe..

ok2,benda yg kita kna wat utk make sure ilmu masuk dlm otak ialah...

@ jgn sia2kan walaupn seminit masa yg terluang!tp jgn sampai STRESSS!!masa tuh penting so kenalah pndai bahagikan masa...


@ makan! jgn study masa perut tgh kosong...sbb oksigen xsampai otak n otak akan lemah sbb perut bunyi...!


@ jgn mengadap fb atau buat keja laen time tgh study!!seriusss,xdpt masuk.....


@ kaedah study berbeza setiap org...myb ada org suka study grouping, ada yg suka study swg2, ada yg suka study sambil dgr lagu...so,kenal pasti cara itu ok!!


@ jgn tension!!nnt xmasuk otak!!...




@paling penting skali dekatkan diri pada awal...tp bukan time peksa jaa, tp setiap masa!tawakal n berdoa diikuti dgn usaha...insyaallah,kita pasti berjaya!

okk,aku rasa itu yg terbaek waktu study week neh...better wat preparation dari awal2 lagi!!..:)



then bila rasa tertekan masa nak jawab peksa or time tgh study...cuba wat mcm neh!!
  • Pelajar dinasihatkan supaya jangan gementar
  • Bernafas panjang dan dalam
  • Bersantai iaitu berehat
  • Cuba ingatkan baik dengan mengingati fakta yang berkaitan dengan fakta yang dilupai – cuba cari pertaliannya.
  • Rujuk balik kepada nota (bukan semasa peperiksaan)
  • try makan gula2 yg manis supaya dapat meransangkan otak
  • Jalankan senaman ringan untuk mengurangkan ketegangan.



hahahahaha!!ok...titik!:) tq sbb baca!:P

3 comments:

  1. opssss...dah terstadi depan blog....nak kena tutup eyhhh....huahua...tanak lah T,T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...